Schuldsanering afgewezen, wat nu?

Als je niet van je schulden af kan komen kan je een schuldsanering aanvragen. Dit wordt ook wel Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (SWNP) genoemd. Met een schuldsanering krijg je financiële hulp om binnen een bepaalde tijd van je schulden af te zijn, niet zonder consequenties voor jezelf. Soms worden aanvragen voor schuldsanering afgewezen, vaak omdat de rechtbank beslist dat je het geld zelf terug kan betalen met behulp van de Sociale Dienst of de Kredietbank. Kijk op www.schuldsanering-afgewezen.nl voor meer informatie.

logo_schuldsaneringafgewezen

Hoger beroep

Heb je een schuldsanering ingediend en ben je afgewezen dan kan je binnen 8 dagen in hoger beroep gaan bij het gerechtshof. Hier heb je wel een advocaat voor nodig die je gaat verdedigen in de rechtszaak. Als je de advocaat zelf niet kan betalen dan heb je recht op rechtshulp. Win je dit hoger beroep, dan krijg je meteen recht op hulpsanering.

 

Redenen om afgewezen te worden

Tijdens de rechtszaak kan de rechter je schuldsanering om verschillende redenen afwijzen en die hebben meestal te maken met dingen die in het verleden zijn gebeurd of met je persoonlijke situatie. Vertoon je bijvoorbeeld onverantwoord koopgedrag en spendeer je je geld aan artikelen die niet als noodzakelijk worden gezien, dan kan de rechter je sanering afwijzen. Dit is logisch, je hebt dus wel geld maar geeft het verkeerd uit. Een andere reden voor afwijzing kan zijn dat je in het verleden fraude of een misdrijf hebt gepleegd. Een strafblad zorgt bijna altijd voor een afwijzing. Faillissement in het verleden kan ook een reden tot afwijzing zijn. En als je al een keer eerder een rechtelijke schuldsanering hebt gebruikt wordt de aanvraag ook bijna altijd afgewezen. Ben je afgewezen, maar niet om één van bovengenoemde redenen? Dan kan het zeker zinvol zijn om met behulp van een advocaat een hoger beroep te beginnen.