NFT wordt mogelijk gemaakt door Blockchain technologie

NFT betekent letterlijk Non Fungible Token ofwel een niet (non) vervangbaar (fungible) token. Een Non Fungible Token wordt mogelijk gemaakt door Blockchain technologie. Nu hoor ik je denken; Blockchain dat heeft toch te maken met Bitcoins? Inderdaad Blockchain wordt gebruikt bij Bitcoins. Maar met Blockchain kun je elke transacties of data veilig en efficiënt opslaan. Transacties kunnen betalingen van een digitale munt zijn maar ook contracten, eigendomsbewijzen of digitale kunst objecten. Alle informatie die wordt opgeslagen in Blockchain is versleuteld met behulp van cryptografie. Dat is de reden waarom Bitcoins ook cryptovaluta worden genoemd. Blockchain bestaat uit blokjes waarbij elk blokje informatie bevat van het vorige blokje. Er ontstaat zo een lange, onveranderbare, maar ook onkraakbare informatieketting.

NFT in het kort uitgelegd

NFT; Non Fungible Token is een token waarmee je het eigendom van unieke digitale voorwerpen kunt kopen en verkopen. Met behulp van de Blockchain wordt bijgehouden wie de eigenaar is. De voorwerpen zijn uniek en kunnen van alles zijn, van tekeningen, foto’s, video’s, GIFjes, muziek, in-game items, selfies, tot bijvoorbeeld een unieke tweet. Op dit moment is het verzamelen van een Non Fungible Token populair voor het verzamelen van digitale kunst. Door digitale kunst te kopen met een Non Fungible Token wordt niet voorkomen dat het kunstobject wordt gedupliceerd. Maar door het Non Fungible Token is wel duidelijk welk object het unieke object is en wie hiervan de eigenaar is.

Er ontstaan steeds meer platforms voor de verkoop van NFT’s

Er ontstaan ook steeds meer platforms waar kunstenaars hun werk aanbieden of waar muziek of films worden gekocht en verkocht in de vorm van een Non Fungible Token. Door dit te doen met behulp van de Blockchain kan iedereen er wel kopieën van maken, maar blijft zichtbaar wat het origineel is en wie hiervan de eigenaar is. Zeker digitale kunst is makkelijk te kopiëren en kan op een eenvoudige manier worden nagemaakt en verspreidt. Door digitale kunst te verkopen door middel van Blockchain is duidelijk zichtbaar wie de maker is en wie de eigenaar. Door digitale kunst te verhandelen als een Non Fungible Token krijgen de makers van die digitale kunst hun werk en hun inkomsten terug!

Het is logisch dat NFT in verband wordt gebracht met Cryptocurrency

NFT’s worden, logischerwijs, in verband gebracht met cryptocurrency. Dit komt omdat beiden gebruik maken van Blockchain. Toch heeft een NFT niets te maken met de eigenschappen van Bitcoins. Met Bitcoins kun je wél betalen en Bitcoins zijn onderling uitwisselbaar. Wanneer je één Bitcoin hebt gekocht en je schaft een tweede Bitcoin aan dan ziet deze er gelijk uit als de vorige. Je kunt ze uitwisselen en de waarde van de ene Bitcoin is gelijk aan die van een andere. Een Non Fungible Token is géén betaalmiddel en elk Non Fungible Token is anders van uiterlijk én van prijs.

Non Fungible Token plaatsen

Als je een NFT wil plaatsen of verkopen dan moet je dat doen op een virtuele Non Fungible Token Marktplaats. Je moet dus eerst een account aanmaken op zo’n marktplaats. Een van de grootste virtuele marktplaatsen is bijvoorbeeld OpenSea. Je kunt jouw afbeelding daar uploaden en op de website voeg je dan ook de metadata aan de afbeelding toe. Metadata zijn de gegevens van jouw afbeelding. Door jouw afbeelding en alle gegevens te ‘hashen’ worden jouw gegevens met een wiskundige formule crypto grafisch omgezet naar een gecodeerde versie. Je kunt hier een digitale handtekening en een eigen wachtwoord aan toe kennen. Iedereen die gebruik maakt van het Blockchain netwerk zoals Ethereum of Flow kan jouw opgeslagen werk zien, maar absoluut niet aanpassen. Je moet voor het plaatsen van een Non Fungible Token overigens wel een vaste netwerkvergoeding (GAS) betalen.

 

Kijk voor meer informatie over NFT’s eens op https://nftcity.nl/